Verdures, hortalisses i fruites
Les fruites i les verdures contenen vitamines, aigua, fibra i minerals. Fan que el nostre cos funcioni i ens protegeixen de les malalties. Algunes de les verdures i hortalisses que ara formen part de la nostra cuina són americanes i ens permeten seguir una dieta saludable.
El tomàquet
El tomàquet era una planta silvestre de Sud-amèrica que es va domesticar i cultivar a Mèxic abans de l’arribada dels espanyols. A Catalunya es va començar a cultivar al segle XVIII a les comarques del Maresme i del Llobregat. Actualment és un dels productes essencials de la cuina catalana. Es poden menjar amb una amanida, però també s’utilitzen per fer moltes salses, com la salsa de tomàquet o els sofregits. Un dels plats tradicionals de Catalunya més coneguts és el pa sucat amb tomàquet i oli.
El pebrot
El pebrot es pot menjar cru en una amanida o escalivat, és a dir, cuit al caliu del foc. Els pebrots també s’utilitzen per fer salses, com el romesco i la samfaina, i diversos plats com l’escalivada. En tots els casos també s’utilitza tomàquet.
Les mongetes
Les mongetes vénen de Sud-amèrica i de l’Amèrica Central. De les mongetes, en podeu menjar dues coses: la mongeta seca o fesol o la mongeta tendra, que
és l’embolcall on neix aquest llegum.
Les mongetes tendres són un dels plats de verdura més típics de Catalunya. Es mengen bullides i es poden consumir soles o acompanyades amb patates i oli. Les mongetes seques es poden cuinar a la paella i afegir-hi després una botifarra.
La pinya tropical
La pinya, que és un aliment molt ric en vitamines, es menja normalment per postres. La podeu menjar fresca, en almívar o en suc.