icona

Els indians

Els indians / La casa indiana

La casa indiana

Els indians van construir tres tipus d’edificis com a habitatge particular. La majoria van decidir-se per una casa, que solia estar a prop de la platja, tot i que també la podien construir al centre del municipi. D’altres indians van decidir retirar-se al camp després del retorn a Catalunya i van dedicar-se a restaurar un mas amb estil colonial. Finalment, a les ciutats, es van construir palaus, uns edificis majestuosos a l’abast només dels indians més rics.

La construcció de la casa

L'indià ordenava construir la casa abans de tornar a Catalunya. El primer que feia era posar-se en contacte amb algun familiar o amic de confiança perquè contractés els serveis d’un arquitecte o d’un mestre d’obres, que era qui dirigia la construcció de la casa. Des d’Amèrica, l’indià enviava les instruccions i els diners necessaris per iniciar les obres i un cop a casa només havia d’ocupar-se dels darrers detalls.

La construcció de la casa

Els estils de les cases

Cada casa era diferent segons el lloc i l’època en què es va construir. Podríem agrupar les cases indianes dins de tres grans estils. Als segles XVIII i XIX els indians van adoptar l’estil del neoclassicisme, a finals del segle XIX van apostar pel modernisme i avançat el segle XX, pel noucentisme. A Catalunya, les cases tenen característiques pròpies de cada estil, però també es poden observar cases on es barregen les característiques d’aquests i altres estils.

  • Neoclassicisme

  • Els edificis imiten els antics temples grecs
  • A les façanes, s’hi col·loquen columnes i frontals
  • En els jardins es construeixen templets de planta rodona
  • Modernisme

  • A les façanes de les cases, hi observem elements de la natura: fulles, arbres, flors, etc.
  • Predomini de les línies corbes davant les rectes
  • Les formes dels edificis semblen tenir moviment
  • Edificis molts decorats. No es deixa cap espai per decorar
  • Noucentisme

  • L’arquitectura noucentista incorpora característiques del modernisme i del neoclassicisme
  • Els edificis no només han de ser bells sinó també han de complir una funció social

Mirem-la per fora

Les cases indianes solen estar formades per un soterrani, una planta baixa, un o dos pisos i unes golfes. La façana és la part de la casa on hi ha la porta principal. La façana sovint està molt decorada i destaca per la seva simetria. Totes les finestres són regulars i de dimensions semblants.

La façana posterior de la casa dóna al pati i està formada per unes grans galeries on hi ha pilars i arcs. A l’interior de la galeria es poden veure pintures murals, és a dir, pintures fetes sobre les parets que recordaven a l’indià el paisatge que havia conegut al Carib: platges paradisíaques, jardins i plantes exòtiques, etc.

Les cases solen tenir també una torre, quadrada o circular, des d’on es pot veure el mar, la via de comunicació entre Catalunya i Amèrica al segle XIX.

Mirem-la per dins

A la planta baixa de la casa hi ha el vestíbul, uns salons molt grans i alts i la cuina. A través d’unes escales amples, fetes amb els materials de millor qualitat, s’accedeix als pisos superiors i a les habitacions, on els indians i les seves famílies cercaven el descans. Les habitacions més luxoses solen estar decorades també amb pintures murals i disposen, com els salons de la primera planta, d’una gran xemeneia i d’una llar de foc.

Els mobles

Els mobles de les cases destaquen per la seva gran qualitat. Per fabricar-los els indians van portar d’Amèrica la fusta de la xicranda i de la caoba. Els mobles fets amb caoba tenen un color vermellós i brillen quan la fusta està polida. També van utilitzar la canya de bambú per fer taules i cadires.