Dins la trama urbana del bellíssim municipi de Begur, al Baix Empordà, hi trobem un pomell exquisit de cases indianes datades entre els anys 1860 i 1887.
En aquella època la quarta part de la població -500 homes joves i aventurers- se n’havia anat a “fer les Amèriques”, especialment a Cuba, la mítica perla del Carib.
Entre les causes de l’èxode massiu n’hi havia dues d’econòmiques prou importants: la plaga de la fil·loxera, que va arruïnar la pagesia, i la davallada del preu del corall, arran dels descobriments de grans jaciments a Itàlia.
A més de fer-se construir els magnífics edificis que veurem en la ruta indiana, quan van tornar, els indians de Begur van invertir en la indústria surera i corallera locals. Els casals indians de Begur són d’estil vuitcentista, amb un fort alè colonial i es caracteritzen per les seves galeries porxades amb pintures murals.
BEGUR ES TRANSFORMA UN PERÍODE HISTÒRIC QUE HA DEIXAT PETJA
La Fira d’Indians celebra la intensa relació entre Cuba i Begur, que té el seu origen en l’emigració de molts begurencs a l’illa al llarg del segle XIX. En retornar al poble, aquells que havien prosperat en els seus negocis, construïen ostentoses cases que encara avui decoren els carrers de Begur.
Eren els populars americanos, que pretenien recrear l’estil de vida de Cuba i que van deixar-nos un divers llegat cultural.
El primer cap de setmana de setembre, Begur es transforma per reviure aquell període històric que ha deixat una profunda petjada en la nostra vila i en la nostra identitat.
Durant tres dies, els carrers i les places acullen un mercat de productes d’ultramar, mostres d’oficis, actuacions musicals, esquetxos teatralitzats, havaneres, espectacles de
carrer i tot un seguit d’activitats culturals: visites guiades teatralitzades, exposicions, entrevistes, conferències i tallers per a nens i adults, entre moltes d’altres activitats.