Ruta dels indians de Sant Andreu - Barcelona
El barri dels Indians es troba al districte de Sant Andreu, i té el seu nucli històric delimitat pels carrers de Manigua, Felip II, Cienfuegos, Olesa, Concepció Arenal, i passeig Maragall.
La tradició oral assegura que l'any 1903, l'indià reusenc Francesc, “Panxo”, Subirats (1843-1913), agent de canvi i borsa, va comprar els terrenys de l'actual barri amb dos potentats socis: Dídac Frau Mayans, també corredor de borsa, i Josep Trius, empresari teatral i regidor de l'Ajuntament de Barcelona. Tots tres van urbanitzar un entramat de carrers als quals van batejar amb topònims de Cuba, recordatori del paradís perdut que sempre evocava l'indià Subirats. Són els carrers de Manigua, Cuba (avui Francesc Tàrrega), Puerto Príncipe i Matanzas, L'Havana (avui Jordi de Sant Jordi), Pinar del Río i Cienfuegos.
Els socis de Panxo Subirats van fer-se construir les torres de Can Frau i Can Trius i la seva vídua, Carme Escoté, va construir la “Villa Carmen”. Totes tres estan desaparegudes, però al seu voltant es va articular un barri residencial, al qual es creu que van acudir nous indians que van construir residències que reflectissin la fortuna aconseguida a ultramar.
Alguns d’aquests emprenedors van triar com a lloc de residència uns terrenys aleshores despoblats del districte de Sant Andreu, que no van trigar a ser coneguts com “el barri dels Indians”. L'any 1952, arran del XXXV Congrés Eucarístic Internacional de Barcelona es va urbanitzar la part del Congrés. El barri de Congrés-Indians avui té 14.000 habitants i va aconseguir que l'Ajuntament li atorgués oficialment aquest nom l'any 2006. L’Associació de Festes de l’Antic Barri dels Indians és l’encarregada de la Festa Major dels Indians la segona quinzena de setembre.