Ruta dels americanos de Sant Pere de Ribes
La població de Sant Pere de Ribes a finals dels segle XVIII s’acostava als 2.000 habitants. Els conflictes socials i econòmics junt amb les ganes de fer fortuna i ascendir socialment van provocar una onada d’uns 400 ribetans que van emigrar a les colònies espanyoles. Durant la primera etapa de 1795 a1820 es dedicaven a navegar amb el sistema de cabotatge i després comerciaven fent la ruta triangular Catalunya, Àfrica i Amèrica.
A la segona etapa de 1820 a 1920, establiran negocis a l’illa de Cuba a les ciutats de Santiago de Cuba, Matanzas, l’Havana, Guantánamo, Cienfuegos i alguns a les illes Filipines. Els negocis eren botigues, tavernes, fàbriques de tabac, xocolata, destil·leries, alambins, comissionistes, finques cotoneres, farmàcies i alguns d’esclaus. En el retorn, es van urbanitzar carrers com el Major, Nou, del Pi, les places de la Vila i Marcer. El 1898, amb la pèrdua de Cuba i l’entrada de la fil·loxera a la vinya, el somni americà es va acabar i van deixar per una banda, una etapa de transformació urbanística, dinamització social i cultural, i per l’altra, un poble amb tremendes desigualtats socials.
Sant Pere de Ribes celebra, cada any, El Retorn dels Indians, un esdeveniment en què el nucli històric ofereix durant dos dies l’experiència de viatjar en el temps a través de la cultura, el patrimoni, la música, el teatre i la gastronomia.